Ahilik 13. yüzyılda Anadolu'da Ahi Evran tarafından kurulmuş bir esnaf teşkilatıdır. Dericilik zanaatıyla meşgul olan Ahi Evran, başta Kayseri olmak üzere Anadolu'daki diğer şehirlerde bu zanaatını yaygınlaştırarak teşkilatlandırdı. "Ahi Teşkilatı" olarak bilinen bu yapıya, diğer esnaf gruplarının eklenmesiyle birlikte Ahi Evran, Selçuklu döneminde 32 meslek grubunun başkanı haline geldi. Hacı Bektaş-ı Veli ve Mevlana Celaleddin-i Rumi ile aynı çağın bilgesi olan Ahi Evran, ticaret, dayanışma ve yardımlaşma gibi önemli değerlere "Ahilik Teşkilatı" çatısı altında harmanlayarak esnaflara ve topluma maddi ve manevi anlamlı büyük katkılar sağladı. Selçuklu Devleti'nde esnafların yaşamını ve toplumsal düzeni sağlayan bu eşsiz sistem, günümüzde de sosyal gücünü korumaya ve vazgeçilmez değerler üretmeye devam ediyor.
Bizi haramlardan uzak eyle, baskalanna el açtırma, senin emirlerine karşı gelmekten muhafaza eyle, bizlere doğru yolu göster, dünya ve ahirette güzel sona ulaştır bizleri ya Rabbi! Dinin konusunda bizleri şüpheye ve ayrılığa düşürme, riyadan ve başkalan duysun diye dindarlik etmekten koru! Ey kalpleri evirip çeviren Allah'ım! Bizi doğru yola ilettikten sonra kalplerimizi eğriltme, bize katından rahmet bağışlar, şüphesiz çok bağışlayan sensin, sen!
"Cümlemizi darlıktan, bereketsizlikten, aldanmaktan ve aldatmaktan, hak yemekten, kul hakkına tecavüz etmekten muhafaza eyle! Bizleri açlık, yokluk, kıtlık, kuraklık, arazi ve semâvi musibetlerden koru! Kanaat etmeyi, gönlü zengin, gözü tok olabilmeyi, hayırda yarışmayı, veren el olmayı nasip eyle! Rızkımız gökte ise yere indir, yer altındaysa yeryüzüne çıkar, uzakta ise yakınlaştır, zorsa kolaylaştır. Rızkımızı temiz ve helál eyle Allah'ım!"
"Esnafımızı alrken satanı gözeten, satarken alanı gözeten, eksik ölçüp yanlış tartmayan, doğru ve güvenilir kimselerden eyle! israftan, cimrilikten, azgınlıktan, korkaklıktan, acizlikten, tembellikten, ahlaksızlıktan, haddi aşmaktan sana sığınırız Ya Rabbi! Bizleri nefsine uyarak kötülük işleyenlerden eyleme, kesata uğratma!"
"Eli açık, kardeş, yiğit, delikanlı" gibi anlamlara gelen "ahi" kelimesinden türemis olan Ahilik, usta - çırak ilişkisi ile eğitimi ve gelişimi destekleyen, yüzlerce yıldır etkin bir şekilde esnaflar tarafından kullanılan bir değerler sisterdir. Ahilik sayesinde esnaf ve zanaatkarlar, belirli ahlaki kurallara uyum sağlarlar. Sıkı bir yardımlaşma ve dayanışma içerisinde, tecrübelerini aktararak sürekli gelişimi tesvik ederler. Her zanaatkar, kendi çırağını ve klfasını yetiştirerek mesleğinin gelişimini ve nesilden nesile katarılmasını sağlar.
Ahinin eli açık (cömert), kapısı açık (konuk sever), sofrası açık (ikram sever) olmalıdır. Ahinin gözü kapalı (kimseye kötü gözle bakmayan ve kimsenin ayıbını araştırmayan), beli kapalı (kimsenin ırzına, namusuna, haysiyet ve şerefine tasallut etmeyen), dili kapalı (kimseye kötü söz söylemeyen) olmalıdır.